Sigurnost plaćanja na internetu

Sigurnost plaćanja na internetu

Sigurnost za plaćanja na internetu

Komercijalna banka AD Podgorica je omogućila nove sigurnosne servise svim svojim korisnicima MasterCard i VISA platnih kartica koji pružaju dodatnu zaštitu korisnika prilikom obavljanja transakcija na internetu.

Ovaj unaprijeđeni sistem zaštite podrazumjeva dodatnu provjeru identiteta korisnika uz pomoć jednokratne lozinke, koju Banka putem SMS poruke šalje na broj mobilnog telefona korisnika, koji je registrovan u sistemu Banke.

Servis će biti iniciran samo u slučaju da trgovac na svojoj e-commerce stranici podržava 3DS2.1 protokol, u suprotnom transakcija će biti obavljena bez dodatne autentifikacije korisnika platne kartice.

 

Uputstvo za plaćanje pomoću jednokratne lozinke:

Prilikom obavljanja transakcije na e-Commerce trgovačkoj stranici koja podržava 3DS2.1 protokol, izborom opcije PLATI pojaviće se ekran za unos jednokratne lozinke (OTP) za dodatnu autentifikaciju korisnika.

Unosom jednokratne lozinke koju dobijete na broj mobilnog telefona označen u tekstu ekrana i izborom opcije PRIHVATI transakcija će, uz ovu potvrdu identiteta korisnika, biti konačno izvršena. Izborom opcije „Pošalji ponovo SMS OTP“ generiše se nova validna jednokratna lozinka i isporučuje SMS porukom na registrovani broj mobilnog telefona, kojom se potvrđuje identitet korisnika i okončava transakcija.

 

VAŽNO

Lozinka je namjenjena samo za jednu kupovinu i njena validnost je 5 minuta. Ukoliko jednokratna lozinka nije isporučena ili nije unijeta na vrijeme, kroz istu transakciju je moguće zahtijevati novu.

3 puta pogrešno unešena lozinka će blokirati nalog korisnika, ali neće spriječiti obavljanje transakcija na trgovačkim POS terminalima, bankomatima i internet stranicama koje ne podržavaju ovu funkcionalnost.

Za ponovnu aktivaciju servisa  neophodno je da korisnik kontaktira Banku.